maanantai 7. heinäkuuta 2014

Konerikon korjausta

Konerikko osoittautui haastavammaksi operaatioksi.

Kokeneempien konemiesten ;) vinkistä tutkimme vaihteiston akselia tarkemmin. Akselin halkaisija oli kauttaaltaan tasainen, mutta yksittäiset hampaat olivat osittain murtuneet. Tilasimme Mepratuotteesta (http://www.mepratuote.fi/) kunnostetun akselin. Jouduimme siis purkamaan koko vaihdepakan!!!Toisessa kuvassa uusi akseli jo paikallaan ja lohkojen tiivistelakka kuivumassa.

Kokosimme vaihteiston, asensimme sovittimen vauhtipyörään ja vaihteiston, lisäsimme öljyt ja kone käyntiin.
Hyvin pian kävi selväksi, että lohkojen välinen sauma tihuttaa öljyä :(
Vuodon hakemista alakuvassa.

Kävimme parilla koeajolla. Laskimme, että vuoto on niin paha, että vaihteisto on avattava uudelleen. Nyt olemme jo ammattilaisia, joten homma sujui lähes ongelmitta.
Mepratuotteen vinkistä vaihdoimme tiivistelakan tuhdimpaan ja huomattavasti kalliimpaan aineeseen.

Uusi kokoaminen, asennus ja testaus. Ei vuotoja!

Kokeajolla veneen pakki tuntui vetämättömältä.  Akselia uudelleen asentaessamme kuulimme akselia pyörittäessä outoa ääntä ja akselissa tuntui klappi ennenkuin potkuri 'otti vastaan'!?!?!?!
Akselin sisältä tihutti myös vettä siinä olevasta aukosta!?!?

Mitä on tapahtunut???
Mahdollisuuksia ...

  • potkurin kiinnitys pultti on löystynyt (selittää molemmat oireet)
  • kiila on murtunut (selittää pakki ongelman, muttei vuotoa)
  • jotain muuta

Eteenpäin veneellä pääsee, mutta pakkia emme uskalla käyttää (potkuri saattaa tippua). Miten pääsemme veneen laskupaikalle?

Soitimme tutulle sulkeltajalle. Tuomo oli mökillään, mutta tyttärensä Ilona sulkeltaa myös ja lupautui vilkaisemaan potkuria.  Ilona kävikin paikalla ja sukelsi todetakseen potkurin olevan ehjä, mutta kiristyspultin olevan löysällä.
Arvoimme sopivaa kiintoavainta ja Ilona kävi kokeilemassa. Taisi olla neljäs kiintoavain (24mm), joka pulttiin  vihdoin kävi.  Kiitos Ilonalle!

Tilasimme traktorin ja nostimme Tuovin kuiville.  Putkuri oli kyllä saanut muutaman tällin.  Selittääkö nämä jäljet myös vaihteisto/moottoriliitoksen pettämisen ... tuskin ainakaan yksin.

Kuivasemme pultin ja kierteet. Kierreliimaa kierteisiin ja potkuri paikoilleen. Pultti paikoilleen ja kiristys niin lujaan kuin käsipelissä saimme. Tupakan mittainen kuivatus (ohjeessa vähintään kolme tuntia!) ja vene takaisin veteen.


Tuovi tuotiin kotisatamaan kylkikiinnityksellä Seilorin kupeessa.  Kiitos Seilorin miehistölle avusta!

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti